Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Aardwarmte is interessant voor bedrijven

    Aardwarmte is meer dan een buzzwoord: voor een circulaire economie is het een belangrijk puzzelstuk. En wie economie zegt, denkt spontaan aan bedrijven. Wij zetten de voordelen van aardwarmte voor hen op een rijtje.

    Kosten
Stories
26.07.2021

Lokaal

De laatste jaren zet men in vele sectoren zoveel mogelijk in op de korte keten: koop lokaal, en liefst producten die gemaakt zijn in eigen land of in Europa, want dat is beter voor onze economie en het milieu.
Aardwarmte is een lokale energiebron: het zit letterlijk onder onze eigen voeten. Zeker in industrierijke gebieden in Vlaanderen kan aardwarmte een aanvulling zijn op bestaande hernieuwbare energie – zonnepanelen, windturbines , of zelfs hoofdleverancier.

Prijsstabiel

Maar wat met het kostenplaatje? Dat is meestal de eerste vraag die ondernemers en investeerders zich stellen: hoeveel kost het en wat win ik erbij?
Aardwarmte is prijsstabiel, en is ook stabieler in rendement dan de meer gekende hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie: deze zijn namelijk afhankelijk van het weer. Geen zon of wind betekent minder rendement. Aardwarmte maakt gebruik van warmte diep onder de grond, waar het altijd warm is.
Daarenboven kan het ook voorzien in restwarmte die voor bepaalde industriële processen interessant is. Een investering in aardwarmte kan dus oplossingen bieden voor verschillende bedrijfsnoden, en door zijn stabiel rendement, is het een interessante investering.


Imagoboost

Want als ecologisch verantwoord bedrijf kan je met aardwarmte uitpakken: energie en warmte uit aardwarmte dragen immers bij aan een verminderde uitstoot van CO2. Daarom dat meer en meer bedrijven deze investering overwegen en omschakelen naar aardwarmte. Enkele voorbeelden? Er zijn er genoeg: Audi Hongarije  schakelde in 2012 al over op aardwarmte als voornaamste energiebron naast zonne-energie en biogas. En Janssen Pharmaceutica in Beerse  bouwde zijn eigen aardwarmtecentrale die in september 2021 in gebruik genomen wordt. Meer daarover vind je een beetje verder in dit artikel.
 

Verankering van bedrijven

Lokale productie betekent ook lokale jobs: daarom dat aardwarmte interessant kan zijn voor bedrijven die verknocht zijn aan ons Belgenland. Aardwarmte zit in principe overal, maar is locatiegebonden: niet elke plaats leent zich tot een gemakkelijke ontginning ervan. Dat betekent dat wanneer een bedrijf investeert in aardwarmte, ze eigenlijk ook een belofte maken naar de toekomst toe: niet alleen willen ze hun ecologische voetafdruk verkleinen, ze investeren ook in de lokale gemeenschap. Daarom is aardwarmte interessant om bedrijven in Vlaanderen te houden: bedrijven en KMO-zones kunnen gebruik maken van een aardwarmtecentrale doordat het een lokale energie- en warmtebron is. En daar kan de lokale economie alleen maar beter van worden.

Girl outstretched on the grass while the sun sets

Praktisch voorbeeld in eigen land

Janssen Pharmaceutica nam in 2019 het besluit om te investeren in hernieuwbare energie in het kader van hun maatschappelijke missie: ze willen een innovatief bedrijf zijn met een brede maatschappelijke opdracht voor de gezondheid van mens én milieu.

Daarom legden ze zelf een aardwarmtecentrale aan op hun bedrijfssite in Beerse, die hun gebouwen van warmte en koeling moet voorzien, op een duurzame manier.
Hoe doen ze dit: ze legden een productieput aan – waar het hete water uit de ondergrond wordt opgepompt – op 2.235m diepte. Het water met een temperatuur van 85° C wordt gebruikt voor de productie van duurzame energie, en gaat nadat het afgekoeld is opnieuw de grond in via een 2.052m diepe injectieput. Via een warmtewisselaar en een warmtenet van 2,7 km worden de gebouwen verwarmd. Als alles goed gaat, wordt deze centrale officieel in gebruik genomen in september 2021. De voorlopige resultaten zijn alvast bemoedigend, en geven ook hoop voor de toekomst dat dergelijke projecten ook elders uitgerold kunnen worden. Dankzij de aanleg van deze centrale is er namelijk een blauwdruk voor de afhandeling van een dergelijk project: niet enkel financieel – door de waarborgregeling die financiële risico’s beperkt voor investeerders – maar ook door verschillende lokale, regionale en provinciale samenwerkingen tussen verschillende overheidsinstanties en beleidsmakers.

De toekomst is aardwarmte?

We zijn in ieder geval al goed op weg om van aardwarmte een toegankelijke, hernieuwbare energiebron te maken. De studies van Balmatt en Janssen Pharmaeceutica toetsen de kennis uit het buitenland, waar aardwarmte al veel langer gebruikt wordt (Frankrijk, Duitsland, Italië, Hongarije, IJsland), aan de situatie in Vlaanderen en de resultaten zijn hoopvol. Dit wil zeggen dat de weg naar investeringen openligt, en dankzij het beleid van Vlaanderen, België en de Europese Unie – deze laatste wilt van aardwarmte een Europese energiepijler maken – zijn er ook steunmaatregelen voor bedrijven die de sprong willen maken. En wanneer ze dat doen, staan we weer een stapje dichter bij een hernieuwbare toekomst.

Hoe kunnen we helpen?