Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Bleiswijk, Nederland

  Tuinbouwbedrijf A+G van den Bosch is gespecialiseerd in het telen van vleestomaten en bevindt zich in Bleiswijk, omringd door grootsteden als Den Haag en Rotterdam. 

  Hier startte men in 2006 met een Nederlandse primeur voor aardwarmte.

  In de praktijk

In het begin

In 2006 startte men met de eerste boring naar aardwarmte om de serres te verwarmen. Deze testboring gaf voldoende positieve feedback om verder te gaan met het project. 

In totaal zijn er 2 boorputten op 1.700 meter diepte en op 1.200 meter van elkaar. De temperatuur van het opgepompte water uit de productieput bedraagt 60 °C. Wanneer het via de injectieput opnieuw in de zandsteenlaag wordt geïnjecteerd heeft het een temperatuur tussen de 24 °C en 34 °C. Het debiet van het water dat verplaatst wordt schommelt tussen de 85 en 150 kubieke meter per uur.

 • In het begin

In de praktijk

Het aardwarmtesysteem vult een warmwaterbuffer van 1.500 kubieke meter waaruit de nodige warmte wordt gehaald voor de serres. Met de eerste put wordt 7,2 hectare aan serres verwarmd. Een tweede serre van 7,6 hectare wordt verwarmd met de restwarmte. Indien nodig kan er nog aardgas bijgestookt worden.

In de praktijk

Vruchtbare besparing

De energiebesparing voor dit bedrijf komt neer op het volgende: 

 • Enkel serre 1 op aardwarmte: besparing van 3 miljoen kubieke meter aan aardgas.
 • Beide serres op aardwarmte: besparing van 4,5 miljoen kubieke meter aan aardgas.
 • De CO2 voetafdruk van dit bedrijf werd met maar liefst 74% verlaagd ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden. 
 • Aardwarmte - hernieuwbare energie

Volgende casus

Meer info