Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Ferrara, Italië

    Ferrara is een moderne stad in Noord-Italië, telt ongeveer 135.000 inwoners en heeft een rijk verleden dat weerspiegeld wordt in de architectuur. Met gebouwen die dateren uit de middeleeuwen, heeft het veel weg van onze Belgische steden. Hier vind je het ideale voorbeeld hoe aardwarmte een groene, lokale en duurzame oplossing kan zijn.

    Het begin

In het begin

Tijdens het zoeken naar nieuwe olievelden in 1960, ontdekte men een ondergronds reservoir van warm water op 2 kilometer diepte.

Na de energiecrisis van de jaren ‘70, startte Ferrara met het project “geothermale stadsverwarming” op basis van deze bron. Water met een temperatuur van 100-105° C werd opgepompt uit twee productieputten met elk een diepte van 1000 meter. In totaal pompen zij aan een debiet van 400 kubieke meter per uur. De warmte wordt via warmtewisselaars overgedragen op een secundair circuit dat het warme water transporteert naar het centrum van de stad, zo’n 11 kilometer verder. 

Het opgepompte water wordt na afkoelen opnieuw geïnjecteerd in het reservoir zodat de geotechnische stabiliteit verzekerd wordt.

  • Small hand of a child touching dark soil

Uitbreiding van het duurzaam verwarmingsnetwerk

In 1990 werd het geothermisch netwerk opgenomen in “Geïntegreerd Energie Stadsverwarmingsnetwerk”, dat verschillende duurzame energiebronnen die aangewend worden voor de verwarming van de stad onder één noemer verzamelt. 

  • Geothermische energie: de primaire verwarmingsbron
    Energielevering: 75.000 MWh per jaar
    Voordelen: constante en betrouwbare basislast
  • Waste-to-Energy plant (WTE): in werking sinds 1993
    Energielevering: 87.000 MWe (sinds 2008)
    Voordelen: verkleining afvalberg
  • Natuurlijke methaangas-boilers: 7 in totaal, om de piekmomenten op te vangen
    Energielevering: 4x 1.000 kubieke meter aan opslagplaats voor warm water
    Voordelen: Zij slaan de warmte op en zijn inzetbaar op het moment dat het aanbod de vraag overstijgt.

Het volledige netwerk is ongeveer 130 kilometer lang en levert energie voor 530 gebruikers waaronder woningen, gebouwen in de dienstensector en industriële toepassingen. 

  • Duurzaam uitbereiding

Duurzame toekomst in het vizier

Ferrara is hiermee een goed voorbeeld van een stadsverwarmingssysteem dat aardwarmte met andere duurzame energiebronnen met elkaar verzoent. 

Men is ook reeds bezig met de toekomstplannen voor een tweede geothermale bron, een uitbreiding van het bestaande systeem met zonne-energie en een ORC-systeem (Organic Ranking Cycle) om elektriciteit op te wekken. Hiermee mikken ze op een richtcijfer van 91% totale warmtevoorziening van het district uit duurzame bronnen. 

  • Duurzame toekomst

Volgende casus

Meer info