Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Vind je niet direct wat je zoekt? Kijk dan  hieronder in onze veelgestelde vragen.

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte is warmte die men uit de aarde haalt. Een synoniem is geothermie, wat etymologisch teruggaat op het Grieks: “geo” (aarde) en “thermos” (warmte). 

Voor meer informatie kan je hier terecht.

 

Hoe wordt aardwarmte uit de grond gehaald?

Het systeem om aardwarmte te winnen lijkt erg op het principe van centrale verwarming: water wordt gebruikt om aardwarmte te verplaatsen van punt A, waar het geproduceerd wordt (zoals een boiler), naar punt B, waar de warmte gebruikt wordt aan de oppervlakte (zoals een radiator). 

Bij diepe geothermie met een hydrothermaal systeem pomp je warm water op uit diepe grondwaterlagen door middel van één of meerdere boorputten. De warmte wordt vervolgens onttrokken, en het afgekoelde water wordt opnieuw in de grondwaterlaag gepompt op minstens 1 kilometer afstand van waar het opgepompt wordt. Dit geeft het water voldoende kans opnieuw op te warmen.  

Meer weten: hier kan je terecht. 

Waarvoor kan men aardwarmte gebruiken?

Via een warmtenetwerk kan je de gewonnen warmte inzetten voor de verwarming van gebouwen of serres, of bij diverse industriële productieprocessen.
De ondergrens voor directe verwarmingstoepassingen ligt op 25° C. Met heet water - 90° C of hogere temperatuur - kan je ook elektriciteit opwekken. 

Voor meer informatie kan je hier terecht. 

 

Wat is er zo goed aan diepe geothermie?

Het is een duurzame, prijsstabiele energiebron die ook voordelen biedt voor de plaatselijke economie. 

Hier vind je alle voordelen op een rijtje. 

Is aardwarmte een nieuwe energiebron?

Nee, het gebruik van aardwarmte gaat duizenden jaren terug, tot de Romeinen, Grieken en Scandinaviërs. De laatste decennia wordt het dankzij technologische vooruitgang opnieuw ingezet, bijvoorbeeld in IJsland, Zweden, Italië, Turkije, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Nederland. 

Zelfs in België werd het reeds op kleine schaal gebruikt: het oude zwembad van Turnhout werd met aardwarmte verwarmd vanaf 1957. De laatste jaren werd de warmtepomp ook ingeburgerd als alternatieve energiebron voor particulieren. 

Meer weten: neem een kijkje op deze pagina.

Kan overal gebruik gemaakt worden van aardwarmte?

In theorie wel, maar als je rekening houdt met de kost van de installatie, moet je rekening houden met de locatie. Bepaalde regio’s lenen zich beter tot het winnen van aardwarmte omdat er een bereikbare grondwaterlaag is die ook een voldoende grote waterdoorlaatbaarheid heeft. Als je dit niet hebt, moet je duurdere technieken gebruiken. Daarnaast moeten er ook voldoende warmteafnemers zijn, bijvoorbeeld bedrijven of een dichtbevolkt gebied. 

Voor meer info, kan je hier terecht. 

Zijn er nadelen of risico’s verbonden aan het gebruik van aardwarmte?

Aardwarmte is een duurzame energiebron, maar er zijn enkele nadelen en risico’s aan verbonden. Het eerste is het geologisch risico: het winnen van aardwarmte is niet overal mogelijk, en ook niet tegen dezelfde prijs. Het kan zelfs zijn dat men na de boring opmerkt dat de beschikbare hoeveelheid grondwater, en de temperatuur ervan onvoldoende is om er duurzaam gebruik van te maken. 

Een tweede risico is de seismiciteit van de bodem; dit betekent de bewegingen die in de ondergrond plaatsvinden. Door de druk van het oppompen van water en opnieuw injecteren, kunnen er trillingen ontstaan. Deze zijn niet voelbaar door de mens, en worden waargenomen door seismometers. 

Het derde risico is het vermijden dat de verschillende grondwaterlagen met elkaar in contact komen. Om dit te vermijden hebben de boorputten een waterdichte wand, en wordt de druk nauwlettend in de gaten gehouden. 

Hier vind je meer informatie over de nadelen en risico’s van aardwarmte.