Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Start seismische campagne, Lommel, België

    Nadelen
Nieuws
06.10.2020

Interregproject DGE-ROLLOUT

Dit Europees Interregproject “Roll-out of Deep Geothermal Energy (DGE) in N-W Europe” verenigt 10 bedrijven en onderzoeksinstellingen om verder onderzoek te doen naar de aardwarmtemogelijkheden, onder andere in het noorden van Vlaanderen - de Kempen en Noord-Limburg. 

Wat gaan ze doen? 

Door middel van trilwagens - dit zijn speciaal uitgeruste vrachtwagens - die een bepaald traject afleggen waarlangs kleine, passieve trillingsmeters staan. Die meten de ondergrondse trillingen waardoor men meer geologische kennis opdoet van de diepe ondergrond. En niet enkel de ondergrond van Lommel, maar ook de wijdere omgeving - Pelt, Mol, Dessel, Balen en zelfs het Nederlandse Bergeijk en Valkenswaard. 

Waarom een seismisch onderzoek? 

De bestaande gegevens voor de streek rond Lommel wijzen volgens geologen op de aanwezigheid van aardlagen die geschikt zouden kunnen zijn voor het winnen van aardwarmte, op 4-5 km diepte. Ze hebben echter nog onvoldoende informatie om het volledig aardwarmtepotentieel te kunnen inschatten. Als het onderzoek positieve resultaten oplevert, kan dit een eerste stap zijn naar de aanleg van een geothermische centrale. Voor meer informatie over het proces van de bouw van een geothermische centrale kan je hier terecht. 

Meer weten over de geothermische centrale?

Leer meer