Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Jongeren ontdekken geothermie dankzij STEM!

    Jongeren protesteren voor het klimaat
Nieuws
04.11.2015

Waarom geothermie?

België moet volgens bindende Europese richtlijnen tegen 2020 13% van zijn energievoorziening uit hernieuwbare energie halen. Naast zonne- en windenergie behoort aardwarmte ook tot de groep van hernieuwbare en duurzame energiebronnen, maar ze is in Vlaanderen en België veel minder gekend. Bijkomend is warmte uit aardwarmtetoepassingen enorm kostenefficiënt: de kosten om groene warmte te produceren - die in theorie 30-50% van onze Belgische doelstelling kan invullen - ligt 14 keer lager dan bij groene stroom. 
We kunnen onze klimaatdoelstelling op het vlak van hernieuwbare energie op een goedkopere manier halen door meer in te zetten op groene warmte dan op groene elektriciteit.

Geothermie en STEM

De uitdagingen voor het Vlaamse energiebeleid zijn groot en dringend. Ons energiesysteem moet betrouwbaar blijven en het moet absoluut koolstofarmer worden. Geothermie is in dit geval de beste stap die we kunnen nemen.
In het kader van STEM - Science Technology Engeneering Mathematics - kunnen leerlingen daarom ook kennismaken met deze minder bekende vorm van hernieuwbare energie. De Kempen heeft in Vlaanderen een pioniersrol op zich genomen aangaande diepe geothermie. Op 14 september gaf VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) het startschot voor een geothermische proefboring van 3,5 km op de Balmattsite. Indien de boring aan de verwachtingen voldoet, opent dit mogelijkheden voor de bouw van tientallen geothermische centrales en voor de uitbouw van tal van warmtenetten in Antwerpen en Limburg.  Van bij de start was het duidelijk dat de bewustmaking van jongeren voor deze energievorm een belangrijke taak is.

Geothermie en Balmatt

Op de Balmattsite worden via attractieve presentaties, spectaculaire demonstraties en een unieke tentoonstelling geothermie gepresenteerd aan jongeren. Interactie en bewustmaking hierbij zijn de  sleutelwoorden. Want we hebben de aarde niet als een kostbare erfenis in beheer, maar we hebben haar te leen van onze kinderen. Dat is precies de kern. We zijn verplicht om straks een schone aarde terug te geven aan onze kinderen en aan de kinderen van onze kinderen

Zin om met je klas meer te leren over aardwarmte?

Boek hier je bezoek!