Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gastblog - Kim Leysen

    Waarom is Kim Leysen warm voor aardwarmte? Dat ontdek je hier!

    Kim Leysen - Bord info
Stories
01.10.2021

Hoe groen en weelderig het zicht uit mijn achterdeur ook is, zo industrieel gaat het er op een boogscheut aan toe. Langs een lieflijk kanaaltje waar ik heel wat van mijn kinderuren sleet wordt op industrieel niveau zand gewonnen voor glas, metaal verwerkt en kernafval geborgen. Idyllisch seg!

 

Maar op één van de meest verontreinigde sites tussen al deze bedrijvigheid door wordt er hard werk gemaakt van een nieuwe toekomst. Balmatt. Nog niet zo heel lang geleden lag het afval afkomstig van de jarenlange productie van asbesthoudende bouwmaterialen er hoog opgestapeld, nu wordt nu er onderzoek gedaan naar aardwarmte.

  • IMG_2724

In navolging van andere landen waar er al langer hele steden en gebieden verwarmd worden met deze onuitputtelijke, duurzame en hernieuwbare energiebron startte de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO in 2015 met de eerste boring op zoek naar water.

Geen gewoon water, maar heet water. Dat komt overigens vanzelf, zoveel te dieper de boring zoveel te hoger de temperatuur. Om exact te zijn, 31°C per 1000 meter. Uiteraard kan er niet zomaar overal geboord worden, voor het boren wordt er uitvoerig onderzoek gedaan door een heel team van ingenieurs en geologen om de perfecte plaats uit te zoeken. Na 4 maanden boren bleken de testen positief.  Van zo’n 3-4 km diep kon er wel degelijk water van 130° C omhoog gepompt worden uit de Kempische ondergrond. Om deze warmte ook echt om te zetten in energie is dit nog niet voldoende.

Aardwarmte is een gesloten circuit, waarbij al het water dat opgepompt wordt, weer naar dezelfde bodemlaag teruggebracht wordt. Gebeurt dit niet dan ontstaan er op termijn tekorten die mogelijk tot veranderingen in de ondergrond kunnen leiden. Weer wat maanden later was ook een tweede succesvolle boring een feit.

Kim Leysen - IMG_2711

In de periode dat het hete water zich boven de grond bevindt, wordt de warmte via een warmtewisselaar aan een tweede gesloten watercircuit afgegeven wat van daar vertrekt naar de gebruikers. Dit circuit bevindt zich in een grote hal met imposante – met buizen verbonden- machines waar het -in tegenstelling tot wat ik vermoedde – bijzonder rustig is, zonder rare chemische geuren of lawaai. Niet alleen hier oogt en voelt alles zuiver aan, tijdens het hele proces is er op geen enkel moment uitstoot van broeikasgassen omdat er op geen enkel punt een verbranding is van fossiele brandstoffen. Hierdoor is deze energiebron betrouwbaar, klimaatneutraal en extreem duurzaam want aardwarmte is niet afhankelijk van zon of wind, maar vertrekt vanuit een onuitputtelijke, steeds aanwezige energiebron.

IMG_2712

Een centrale zoals deze in Mol kan verschillende kantoren en huizen verwarmen, of ingezet worden voor industriële processen. Een waardig alternatief voor de vele andere minder duurzame energieleveranciers. Mijn aandacht is alvast gewekt, het is dan enkel nog wachten op verdere initiatieven die bereid zijn de kosten op zich te nemen voor het uitbaten van een aardwarmtecentrale en het aanleggen van een warmtenet. Het onderzoek dat VITO voor haar rekening nam, kan dan zo omgezet worden in de productie van deze schone energie die onafhankelijk is van de prijsschommelingen op de energiemarkt.

  • 1872508592